Ψυχοθεραπεία 

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική παρέμβαση που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία -λεκτική ή μη - ανάμεσα στο θεραπευτή και στο θεραπευόμενο και έχει ως στόχο να βοηθήσει τον δεύτερο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που βιώνει, να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής και να επανενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

  1. Πως γίνεται;

Κατά την πρώτη επαφή διερευνάται το πρόβλημα με σκοπό να κατανοηθεί καλύτερα. Στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν ο θεραπευτής θα προχωρήσει σε λήψη ιστορικού, δηλαδή συλλογή πληροφοριών γύρω από  τη ζωή του ατόμου. Με τον τρόπο αυτό, με την ανάλυση και κατανόηση των ιδιαίτερων συνθηκών στις οποίες μεγάλωσε το άτομο, τα σημαντικά γεγονότα και τις σχέσεις του με τους άλλους, ο θεραπευτής θα εντοπίσει την πηγή και τις αιτίες των δυσκολιών του θεραπεύομενου. Οι δυο τους θα συνεργαστούν, κάτω από συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να αποφασίσουν τους στόχους  και να οργανώσουν την πορεία της θεραπείας.

  1. Πόσο διαρκεί;

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 60’. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία θεωρείται βραχεία μορφή θεραπείας, εν τούτοις η  διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το κίνητρο του ατόμου, την δέσμευση του στη θεραπεία, τη φύση και τη σοβαρότητα των προβλημάτων του καθώς και την επιθυμητή συχνότητα των συνεδριών. Η θεραπεία θεωρείται ολοκληρωμένη όταν ο θεραπεύομενος επιτύχει τους στόχους του και μπορεί πλέον να λειτουργεί καλύτερα στην καθημερινότητα του. Η λήξη της θεραπείας γίνεται πάντα με κοινή απόφαση  ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπεύομενο.

Πότε να απευθυνθώ σε θεραπευτή;
Ο καθένας από εμάς συναντά καθημερινά δυσκολίες τις οποίες καταφέρνει να διαχειρίζεται με πολλαπλούς τρόπους. Ωστόσο, κάποιες φορές οι δυσκολίες δεν φαίνεται να επιλύονται με συνήθης στρατηγικές. Όταν κάποιος νιώσει ότι τα προβλήματά που αντιμετωπίζει ή ο τρόπος που αισθάνεται επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του, δηλαδή δυσκολεύεται να εργαστεί ή να ανταποκριθεί σε δραστηριότητες που έκανε ως τώρα και βιώνει έντονη δυσφορία θα ήταν καλό να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Ο ψυχοθεραπευτής με τη χρήση του λόγου αλλά και τεχνικών θα τον βοηθήσει να διερευνήσει τους δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς και να τους αντικαταστήσει με άλλους αποτελεσματικότερους που θα τον οδηγήσουν σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής.

Ποια η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου;
Συχνά στην καθημερινότητα μας συγχέουμε τους όρους «ψυχολόγος» και «ψυχίατρος». Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε αυτές τις δυο ειδικότητες:
Ψυχολόγος: Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε τμήμα Ψυχολογίας πανεπιστημίου της χώρας ή της αλλοδαπής και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έχει τη δυνατότητα να ειδικευτεί σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και να εκπαιδευτεί σε όποια μορφή ψυχοθεραπείας επιλέξει. Οι ψυχολόγοι βασίζουν την θεραπεία στην χρήση του λόγου και στην εφαρμογή τεχνικών ενώ επίσης, έχουν δικαίωμα να εκπαιδευτούν και να εφαρμόζουν διαφορά τεστ προσωπικότητας/ νοημοσύνης κτλ..
Ψυχίατρος: Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε τμήμα Ιατρικής της χώρας ή της αλλοδαπής και έχει ειδικευτεί στην Ψυχιατρική. Ο ψυχίατρος έχει τη δυνατότητα διάγνωσης ψυχικού νοσήματος και συνταγογράφησης. Όπως και οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και να εκπαιδευτούν σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Γιατί να απευθυνθώ σε ψυχολόγο αφού μπορώ να μιλήσω σε ένα φίλο;
Οι φίλοι αδιαμφισβήτητα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι συνήθως άνθρωποι που γνωρίζουμε καλά και μπορούν να μας στηρίξουν και να μας συμπαρασταθούν σε δύσκολές στιγμές. Ωστόσο, ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μέσω της ψυχοθεραπείας έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να επιτύχουμε μακροπρόθεσμες αλλαγές και κατ’επέκταση καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και συνεργατικότητας, ο ψυχοθεραπευτής θα καθοδηγήσει τον θεραπεύομενο στην αναγνώριση των δυσλειτουργικών τρόπων με τους οποίους σκέπτεται και πράττει και στην αντικατάσταση τους με άλλους πιο λειτουργικούς που θα του επιτρέψουν να αποκτήσει καλύτερη σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του.